Mielone zraziki z dzika nadziewane pieczarkami


Składniki: 40dag drobnego, skruszałego mięsa z dzika, 20dag chudego boczku wieprzowego, 1 jajko, 1 bułka czerstwa, 5dag cebuli, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.
Nadzienie: 20dag pieczarek, 5 dag cebuli, 5 dag masła lub margaryny, sól, pieprz.
Mięso, boczek i obraną cebulę zmielić przez maszynkę, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę (rozdrobnioną widelcem), jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem i starannie wyrobić na jednolitą masę.
Przygotować nadzienie: pieczarki oczyścić, umyć, osączyć z wody, drobno pokrajać i udusić na maśle z obraną i drobno posiekaną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem,i ochłodzić.
Zmasy mięsnej uformować cienkie, owalne kotleciki ( dwa na porcje). Połowę zrazików posmarować nadzieniem pieczarkowym, przykryć pozostałymi zrazikami, brzegi dokładnie zlepić i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl