Zrazy z dzika po mazursku


Składniki:
40 dag polędwicy lub schabu bez kości,
4 dag mąki,
tłuszcz,
20 dag selera,
10 dag marchwi,
8 dag pietruszki zielonej,
8 dag porów,
20 dag pieczarek,
3/4 szklanki śmietany,
10 dag sera żółtego,
sól,
pieprz i przyprawa do zup do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać ukośnie w plastry, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem okrągłe zrazy (dwa na porcję). Następnie należy posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić z obu stron Warzywa i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Miękkie warzywa połączyć ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, zagotować i doprawić. Zalać zrazy, posypać startym serem i zapiec. Podawać ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl