Zupa z dzika


Składniki:
1,5 l wywaru z warzyw,
40 dkg okrawków mięsa,
2 owoce ostrej papryki konserwowej,
5 dkg szpiku wołowego,
jajko,
7 dkg mąki,
40 dkg kapusty włoskiej,
1/2 szkl. śmietany,
4 dkg koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz,
tymianek i czosnek do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zemleć razem z papryką i szpikiem, połączyć z jajkiem i doprawić. Z przygotowanej masy formować kuleczki (wielkości wiśni), obtaczać w mące i ugotować w części wywaru. Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę usuwając głąb i grube nerwy, zalać pozostałym wywarem i ugotować. Następnie połączyć z mięsem, śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, koncentratem pomidorowym i przyprawami, chwilę pogotować i doprawić.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl