Knedle z dziczyzny


Składniki:
4 łyżki masła,
5 łyżek drobno posiekanej zielonej pietruszki,
2 łyżki otartej skórki cytrynowej,
2 - 3 cebule,
obrane i drobno posiekane,
500 g mięsa z jelenia lub sarny,
obranego błon i zmielonego,
50 g ¶wieżej słoniny,
zmielonej i 25 g czerstwych bułek,
pokrojonych na cienkie plasterki i namoczonych w 400 ml ciepłego mleka,
2 - 3 jajka,
5 łyżek m±ki,
1 1/4 łyżeczki soli,
1/3 łyżezki pieprzu.


Sposób przyrz±dzenia:
Masło rozgrzać w rondelku i dusić w nim pietruszkę, skórkę cytrynow± i cebulę, aż będzie szklista. Przełożyć do miski, dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Formować z masy knedle o ¶rednicy około 5 cm. W dużym garnku zagotować osolon± wodę, wkładać knedle, a gdy woda znowu się zagotuje, zmniejszyć ogień, aby leciutko bulgotała. Knedle po około 10 min. wyławiać. Dodatek: czerwona kapusta.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl