Zrazy z zająca zawijane z sardelami


Składniki:
Comber i uda,
sól,
pieprz,
100 g słoniny,
3 sardele,
pół szklanki białego wytrawnego wina,
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany,
1 łyżeczka mąki,
2 łyżki masła,
1 łyżka usiekanej zielonej pietruszki.


Sposób przyrządzenia:
Odżyłowane, umyte i obrane z kości mięso pokroić na plastry, zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa położyć cieniutki plasterek słoniny i kawałek sardeli.
Zrazy zwinąć, obwiązać nitką, obsmażyć ze wszystkich stron. Usmażone zrazy przełożyć do rondla wyłożonego cienkimi plasterkami słoniny, zalać winem i dusić pod przykryciem. Gdy zrazy miękkie, wlać do nich śmietanę wymieszaną z mąką i zieloną pietruszką, chwilę trzymać na małym ogniu.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl