Zrazy mielone z zająca po polsku


Składniki:
30 dag mięsa bez kości (okrawki),
10 dag boczku surowego,
5 dag bułki,
8 dag cebuli,
10 dag chrzanu tartego,
żółtko,
2 dag rodzynków,
2 dag mąki,
tłuszcz,
szklanka śmietany,
sól,
pieprz,
cukier i sok z cytryny do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zemleć razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką oraz obraną i opłukaną cebulą, doprawić, podzielić na porcje i rozpłaszczyć. Chrzan połączyć z żółtkiem i opłukanymi rodzynkami, doprawić, rozłożyć na mięsie, formować kule, lekko spłaszczyć, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, zalać śmietaną, dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości i doprawić. Podawać z ziemniakami, zasmażanymi buraczkami i surówkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl