Zając z masłem


Składniki:
Comber i uda,
100 g słoniny,
sól,
pieprz,
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1 łyżka usiekanej zielonej pietruszki,
2 listki laurowe,
2 łyżki tartej bułki,
1 szklanka czerwonego wina,
krew z zająca,
sok z 1 cytryny,
150 g pomidorów lub 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego i pół łyżeczki cukru,
1 kieliszek koniaku,
1 łyżka masła.


Sposób przyrządzenia:
Krew z zająca zakwasić sokiem z cytryny. Umyte i odżyłowane mięso pokroić na plastry, lekko zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
W rondlu lekko przesmażyć pokrojoną na cienkie plastry słoninę, dodać pokrojoną w plasterki cebulę i roztarty czosnek, lekko wymierzać, zeszklić. Dodać masło. W zawartości rondla obrumienić z obu stron plastry mięsa. Wlać krew z cytryną, czerwone wino, dodać tartą >bułkę i listki laurowe. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 h. Miękkie mięso wyjąć. Do sosu dodać pokrojone w ćwiartki pomidory, zagotować, przetrzeć przez sito. Włożyć mięso, chwilę razem dusić, wlać kieliszek koniaku, posypać zieloną pietruszką.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl