Zając z kapustą


Składniki:
Zając,
1 szklanka kwaśnej,
gęstej śmietany,
50 g słoniny,
sól,
pieprz,
1,5 kg kwaszonej kapusty,
250 g stopionego masła,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Umytego i oczyszczonego zająca naszpikować słoniną, posypać solą i pieprzem i upiec w nagrzanym piekarniku, polewając w czasie pieczenia 2 - 3 łyżkami stopionego masła i skrapiając wodą. Pod koniec pieczenia zalać zająca śmietaną. Odciśniętą kwaszoną kapustę drobno pokroić, ułożyć w garnku zalać stopionym masłem, dodać sól i szczyptę pieprzu. Dusić pod przykryciem ok. 1 h.
Pokrojonego na porcje zająca ułożyć na ogniotrwałym półmisku polać sosem, obłożyć kapustą. Zapiekać przez ok. 10 min.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl