Zając w winie


Składniki:
Comber i udka z 1 zająca,
15 dkg boczku wędzonego,
3 duże cebule,
2 łyżki tartej bułki,
1 łyżeczka papryki,
1 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
sól do smaku,
1 szkl. wody.

Zalewa:
1 szkl. 6% octu,
2 szkl. wody,
2 duże cebule,
1 listek laurowy,
7 ziaren pieprzu,
7 ziaren ziela angielskiego,
7 ziaren jałowca.


Sposób przyrządzenia:
Przygotować zalewę. Zagotować wodę z oczyszczoną i pokrojoną cebulą oraz z przyprawami, a gdy ostygnie, połączyć z octem. Do tej zalewy włożyć na 2 - 4 dni comber i udka zająca, trzymać w chłodnym miejscu. Wyjęte mięso umyć i porąbać na kawałki. Każdy kawałek posolić, posypać dookoła tartą bułką wymieszaną z papryką, obłożyć posiekaną cebulą i owinąć w plasterki boczku (można poobwiązywać nitką). Ułożyć w szybkowarze, wlać wino oraz po pół szkl. wody i zalewy. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 55 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl