Zając w szarym sosie


Składniki:
Comber z udkami z zająca,
10 dag cebuli,
5 dag tłuszczu,
1 łyżka mąki,
po parę ziaren jałowca i pieprzu,
1 szklanka rosołu,
50 ml wytrawnego czerwonego wina,
i łyżeczka karmelu,
10 dag marchwi,
10 dag selera,
1 kalarepa,
20 dag wędzonego boczku,
sól Zalewa:
100 ml octu,
300 ml wody,
po parę ziaren ziela angielskiego,
jałowca i pieprzu,
10 dag cebuli,
1-2 listki laurowe.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osączyć z wody i zalać ochłodzoną zalewą (wodę zagotować z octem, przyprawami i cebulą), naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7oC) na 2-3 dni. Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, natrzeć solą, obsmażyć na tłuszczu i przełożyć do rondla. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zrumienić mąkę, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę poddusić, rozprowadzić rosołem, dodać wino, karmel i przyprawy, gotować przez 15 min. i przetrzeć przez sito. Uzyskanym sosem polać mięso w rondlu. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w słupki i obgotować w niewielkiej ilości wody, przełożyć do mięsa, dodać również boczek pokrajany w drobną kostkę, oprószyć lekko solą, rondel przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Dusić aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, podzielić na porcje i ponownie włożyć do sosu z jarzynami. Podawać z ziemniakami, makaronem domowym, kaszą gryczaną z dodatkiem surówek lub sałatek.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl