Zając w sosie jarzynowym


Składniki:
Comber i uda,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 cebula,
2 spore pomidory lub 1 łyżka przecieru,
50 g słoniny,
2 łyżki masła,
1 łyżeczka mąki,
pół szklanki rosołu,
4-5 ziarenek jałowca,
sól.
Marynata:
sok z cytryny,
pół szklanki wody,
1 cebula,
po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
1 listek laurowy.


Sposób przyrządzenia:
Oczyszczonego z błon i umytego zająca ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 2 dni. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, naszpikować słoniną, natrzeć solą. W rondlu stopić łyżkę masła, włożyć zająca, pokrojone w plasterki jarzyny oraz jałowiec. Dusić chwilę na dużym ogniu; następnie :zmniejszyć ogień, dodać pomidory, podlać rosołem i dusić pod przykryciem, podlewając w miarę potrzeby przecedzoną marynatą.
Miękkiego zająca wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, połączyć z sosem spod rająca, wymieszać, przetrzeć przez sito. Polać sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl