Zając w marynacie


Składniki:
2-3 combry z zająca,
5 dag oleju lub smalcu,
10 dag słoniny wędzone.
Do marynaty:
20 dag włoszczyzny,
1 duża cebula,
3-4 goździki,
2 liście laurowe,
1 płaska łyżeczka gorczycy,
1 łyżeczka kolendry,
1 łyżeczka tymianku,
1 i 1/2 szklanki czerwonego wina,
sól,
pieprz.
Oraz:
3 dag masła,
3 dag mąki,
1 szklanka śmietany,
musztarda,
sok z cytryny,
dżem iagodowy.


Sposób przyrządzenia:
Umyte, osączone mięso naszpikować gęsto paskami słoniny i włożyć do porcelanowej misy. Włoszczyznę oraz cebulę obrać, pokrajać w plasterki, zalać 1 1/2 l wody, dodać resztę wymienionych składników marynaty i ugotować. Gotową marynatę pozostawić do wystygnięcia, po czym wylać na mięso. Całość przykryć, wstawić do lodówki (na 2-4 dni), mięso należy codziennie odwracać. Przed przyrządzeniem mięso wyjąć z marynaty, osączyć, włożyć do głębokiej brytfanny, polać olejem lub gorącym smalcem, wstawić do nagrzanego piekarnika (180-190°C) i upiec polewając kilkakrotnie sosem własnym oraz marynatą. W czasie gdy piecze się mięso, warzywa z marynaty ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wywaru i przetrzeć je przez sito. Mąkę przysmażyć na maśle, dolać niewielką ilość marynaty, wymieszać na jednolitą masę, po czym dodać przetarte warzywa oraz przecedzony przez sitko sok spod pieczeni, a także śmietanę, nieco musztardy (jeśli potrawa nie jest dość kwaskowa dodać nieco soku z cytryny), sól i pieprz do smaku.
Całość zagotować. Upieczone mięso podzielić na porcje, włożyć do sosu, po czym przełożyć na ogrzany talerz i podawać.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl