Zając w garnku


Składniki:
4 udźce zajęcze,
obrane z błon,
z wyluzowanymi dolnymi kośćmi,
3/4 l surowej marynaty z białego wina,
100 ml oleju 2 łyżki masła,
1/2 łyżeczki pieprzu,
200 ml sosu pieprzowego,
500 g puree z kasztanów jadalnych.


Sposób przyrządzenia:
Udźce włożyć do miski, zalać marynatą i odstawić na 24 h. Wyjąć, przełożyć do płaskiego naczynia, polać olejem, aby wszystkie strony były nim zwilżone. Przykryć i znów odstawić w chłodne miejsce na 24 h, często przewracając mięso. Następnie wyjąć i odsączyć. Na patelni rozgrzać masło i każdy udziec obsmażyć po obu stronach. Zmniejszyć ogień. Mięso popieprzyć i na małym ogniu, przykryte, smażyć przez 30 min. W czasie smażenia trzeba mięso przynajmniej raz obrócić. Po usmażeniu wyjąć i trzymać w cieple. Odskrobać resztki z dna patelni, połączyć z sosem pieprzowym i częścią sosu polać mięso. Resztę sosu, podobnie jak puree z kasztanów, podawać oddzielnie.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl