Zając w czarnym sosie


Składniki:
Zając,
sól,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 cebula,
ćwierć selera,
1 łyżeczka mielonego jałowca,
1 szklanka czerwonego wina,
pół szklanki rosołu,
100 g wędzonego boczku lub szynki,
1 marchewka,
pół selera,
2 łyżki masła.


Sposób przyrządzenia:
Podzielonego na części zająca umyć, osuszyć, natrzeć solą i zostawić w chłodnym miejscu na 2 - 3 h. Następnie obsmażyć na naśle, włożyć do rondla, obłożyć startymi na grubej tarce jarzynami pokrojoną w plasterki cebulą, posypać jałowcem, podlać rosołem dusić ok. 1 h, od czasu do czasu skrapiając winem. Marchewkę i seler obrać, umyć, pokroić w słupki i krótko obgotować w osolonej wodzie. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Wyjąć zająca, pokroić na porcje, włożyć do rondla. Dodać marchew, seler i boczek. Sos przetrzeć przez sito, wlać do rondla. Dusić ok. 20 min.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl