Zając po warmińsku


Składniki:
Skoki 10 dag boczku wędzonego,
10dag cebuli,
2 dag rmąki,
10 dag małych pieczarek,
10 dag parówek,
szklanka czerwonego wytrawnego wina,
4 dag przecieru z szuszonoch śliwek,
sól,
pieprz i sok z cytryny do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, pokrajać na kawałki. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulę oraz posypane przyprawami i oprószone mąką mięso, zrumienić, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać oczyszczone i umyte pieczarki, obrane z osłonki i pokrajane w plasterki parówki, wino i przecier, doprawić. Podawać z kluskami i zasmażanymi buraczkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl