Zając po myśliwsku


Składniki:
Comber i uda,
marynata do mięsa,
2 dag mąki,
tłuszcz,
1-2 bułka,
pól łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2 dag żelatyny,
majonez,
pomidory,
groszek konserwowy,
natka pietruszki do dekoracji,
sól,
pieprz i sok z cytryny do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Miękkie mięso pokrajać ukośnie na porcje, ułożyć na półmisku i udekorować. Sos wystudzić, wymieszać z białkami i koncentratem pomidorowym, zakwasić sokiem cytrynowym, zagotować i ciągle mieszając trzepaczką, gotować około 10 min. na małym ogniu. Pod koniec gotowania włożyć namoczoną żelatynę i doprawić. Potem przecedzić przez lnianą ściereczkę i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretą polać przygotowane mięso i zastudzić.

Copyright © 2002-2018 www.knieja.pl