Zając po królewsku


Składniki:
Comber,
rum,
3 dag mąki,
tłuszcz,
20 dag pieczarek,
10 dag sosu majonezowego,
1/2 szklanki kremowej śmietanki,
2 łyżki whisky,
4 połówki brzoskwini z kompotu,
s61,
pieprz,
musztarda i sok z cytryny do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać rumem i pozostawić w chłodziarce na 24 h. Następnie wyjąć, osuszyć, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić rumem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Miękkie mięso wyjąć, usunąć kości, pokrajać w dużą kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, wystudzić, połączyć z majonezem, ubitą śmietanką, mięsem i whisky, doprawić, ułożyć w pucharkach, obłożyć brzoskwiniami, udekorować i zaraz podawać.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl