Zając po adwokacku


Składniki:
Comber i uda z 1 zająca,
8 dag słoniny,
mąka,
sól,
pieprz,
ziołowa przyprawa myśliwska,
tłuszcz,
woda,
20 dag pieczarek,
20 dag wędzonej szynki,
5 dag ostrego żółtego sera,
1 pęczek natki pietruszki,
1 kieliszek do wina koniaku.
Marynata:
1/2 l wody,
2 duże liście laurowe,
po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
1 cebula,
1 marchew,
i pietruszka,
1/2 selera,
1/3 szklanki octu (10%).


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, zdjąć błonę, wyżyłować. Przygotować marynatę wg przepisu Zając po myśliwsku. Mięso zalać zimną marynatą i odstawić do lodówki na 24 h, często obracając. Po wyjęciu z marynaty oczyścić z warzyw, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać mąką, solą, pieprzem i przyprawą myśliwską, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, podlać wodą i dusić do miękkości. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć. Miękkie mięso wyjąć, comber pokroić ukośnie na porcje, a uda zemleć razem z szynką, wymieszać z pieczarkami, startym serem, posiekaną natką pietruszki, koniakiem, doprawić do smaku. Z przygotowanej masy formować gałki, ułożyć je na ogniotrwałym półmisku, obłożyć mięsem z combra, polać sosem z duszenia, włożyć na chwilę do ciepłego piekarnika (150°C). Podawać z ziemniakami i surówką z pomidorów lub papryki.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl