Zając marynowany w piwie


Składniki:
Comber i uda,
marynata do mięsa,
10 dag sloniny,
4 dag mąki,
tłuszcz,
10 dag cebuli,
15 dag pieczarek,
1/2 szklanki śmietany,
wątróbka z zająca,
sól,
pieprz i przyprawa myśliwska do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do mięsa pod koniec duszenia ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i zmieloną wątróbką. Miękkię mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem. Podawać z kluskami i surówkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl