Zając w sosie z chleba razowego


Składniki:
1 sprawiony zając lub królik (1,5 - 2 kg),
150 ml białego wytrawnego wina,
2 Wyżki musztardy,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 grube kromki razowca (bez skórki),
1 duża cebula,
4 ząbki czosnku,
pół pęczka natki pietruszki,
1 łyżka miodu,
sól,
świeżo zmielony pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Z musztardy, odrobiny wina, miodu i wyciśniętego przez prasę czosnku robimy sos, którym nacieramy pokrojonego na porcje zająca lub królika. Odstawiamy na 2 h w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy porcje mięsa ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekaną natkę pietruszki, chwilę podsmażamy. Dolewamy resztę wina i dusimy pod przykryciem do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy, a do sosu dodajemy pokruszony na drobne kawałki razowiec, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i po 5 min. sos przecieramy przez sito. Zająca lub królika podajemy polanego gęstym sosem. Porcje mięsa polane sosem możemy włożyć na 10 min. do rozgrzanego piekarnika. Mięso pokryje się wtedy chrupiącą skórką.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl