Zając w pomidorach


Składniki:
1 sprawiony królik lub zając (1.5 - 2 kg),
800 g pomidorów,
150 ml białego wytrawnego wina,
1 gałązka świeżego rozmarynu,
0.5 główki czosnku,
6 łyżek oleju lub oliwy.


Sposób przyrządzenia:
Zająca lub królika umyć, osuszyć i podzielić na części i obsmażyć z wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso się zarumieni, przełożyć je do rondelka i zalać winem. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić, czosnek obrać i rozgnieść, rozmaryn (same igły) posiekać. Wszystkie składniki dodać do rondelka z mięsem i winem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 50 - 60 min. Doprawić solą i pieprzem.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl