Zaj±c po wrocławsku


Składniki:
Comber i uda,
100 ml ¶mietany,
100 ml octu,
200 ml wody,
5 dkg cebuli,
10 dkg pieczarek,
15 dkg str±ków papryki,
3 dkg chrzanu tartego,
2 dkg rodzynków,
tłuszcz,
2 dkg m±ki,
sól,
pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku.


Sposób przyrz±dzenia:
Mięso przygotować jak zaj±ca lub królika w ¶mietanie, wyj±ć, osuszyć, posypać przyprawami i m±k±, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wod± i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Paprykę i pieczarki oczy¶cić, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do mięsa pod koniec duszenia. Miękkie mięso wyj±ć, pokrajać na porcje, a do sosu dodać ¶mietanę wymieszan± z pozostał± m±k± oraz chrzan i opłukane rodzynki, chwilę poddusić, doprawić, polać mięso. Podawać z ziemniakami i surówkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl