Zając po adwokacku


Składniki:
Comber i uda,
100 ml octu,
200 ml wody,
5 dkg cebuli,
20 dkg pieczarek,
10 dkg szynki wędzonej, 25 ml koniaku,
4 dkg orzechów włoskich bez łupin,
10 dkg sera twardego,
tłuszcz,
1 dkg mąki, sól,
pieprz,
cukier do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Mięso przygotować jak zająca lub królika w śmietanie. Następnie wyjąć, osuszyć, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku wysmarowanym tłuszczem. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, obłożyć mięso, dodać pokrajaną w paseczki szynkę, skropić koniakiem, posypać orzechami i startym serem oraz przyprawami, zapiec. Podawać z ryżem i sałatą zieloną.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl