Zając duszony


Składniki:
Zając,
2-3 ząbki czosnku,
1 szklanka oleju,
1 cebula,
1 łyżeczka sproszkowanej papryki,
pieprz,
3 goździki,
2 listki laurowe,
sól,
ćwierć łyżeczki cynamonu i szafranu.


Sposób przyrządzenia:
Zająca umyć, podzielić na części, natrzeć posiekanym czosnkiem posypać pieprzem, utłuczonymi goździkami, cynamonem, papryką i pokruszonym listkiem laurowym (nie solić!). Tak przygotowane mięso ułożyć ciasno w brytfannie, zalać olejem i wynieść w chłodnym miejsce na 1-3 dni. Codziennie obracać.
Po zamarynowaniu mięso w brytfannie ustawić na małym ogniu dodać pokrojoną w plasterki cebulę i szafran i wolno smażyć, doprawiając solą do smaku. Następnie skropić lekko wodą, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 h.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl