|  
 Zając duszony
 Składniki:Zając,
 2-3 ząbki czosnku,
 1 szklanka oleju,
 1 cebula,
 1 łyżeczka sproszkowanej papryki,
 pieprz,
 3 goździki,
 2 listki laurowe,
 sól,
 ćwierć łyżeczki cynamonu i szafranu.
 
 
 Sposób przyrządzenia:
 Zająca umyć, podzielić na części, natrzeć posiekanym czosnkiem posypać pieprzem, utłuczonymi goździkami, cynamonem, papryką i pokruszonym listkiem laurowym (nie solić!). Tak przygotowane mięso ułożyć ciasno w brytfannie, zalać olejem i wynieść w chłodnym miejsce na 1-3 dni. Codziennie obracać.
 Po zamarynowaniu mięso w brytfannie ustawić na małym ogniu dodać pokrojoną w plasterki cebulę i szafran i wolno smażyć, doprawiając solą do smaku. Następnie skropić lekko wodą, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 h.
 
 Copyright © 2002-2025 www.knieja.pl |