Udziec, zając w warzywach


Składniki:
4 udźce (2 udziec na osobę),
100 ml oleju,
30 dag włoszczyzny (bez kapusty),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
4 utłuczone jagody jałowca,
2 liście laurowe,
pól łyżeczki tymianku lub oregano,
100 ml czerwonego wytrawnego wina,
200 ml gęstej śmietany,
miąższ z 2 kromek razowego chleba,
sól,
świeżo zmielony pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Obsmażamy udźce ze wszystkich stron. Wyjmujemy na chwilę. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i wyciśnięty przez prasę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy warzywa starte na tarce o dużych oczkach, przyprawy i wino. Wkładamy z powrotem udźce i dusimy do miękkości - około 45 min. Udźce wykładamy w cieple miejsce, a do sosu dodajemy rozkruszony miąższ razowca, mieszamy, chwilę dusimy i dolewamy śmietanę. Udźce układamy na półmisku i dekorujemy.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl