Udziec zajęczy z puree z kasztanów


Składniki:
Comber i uda,
marynata do mięsa,
4 dag mąki,
tłuszcz,
10 dag ogórków kwaszonych,
4 ugotowane suszone grzyby,
5 dag szynki wędzonej,
2 dag kaparów (niekoniecznie),
1/2 szklanki śmietany,
sól,
pieprz i przyprawa do zup do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Ogórki obrać, pokrajać w paseczki razem z grzybami i szynką, dodać do mięsa pod koniec duszenia. Miękkie mięso pokrajać na porcję. Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i opłukanymi kaparami, zagotować, polać mięso, chwilę poddusić i doprawić. Podawać z ziemniakami drążonymi, kapustą włoską z wody i surówkami.

Copyright © 2002-2019 www.knieja.pl