Sznycel z zająca


Składniki:
Comber,
marynata do mięsa,
5 dkg szynki wędzonej,
2 jajka,
2 łyżki keczupu,
łyżka czerwonego wytrawnego wina,
2 dkg mąki,
tłuszcz,
sól i pieprz do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na porcje, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i formować sznycle ręką i nożem nadając im kształt prostokąta. Szynkę pokrajać w paseczki, wymieszać z jajkami, keczupem i winem, doprawić. Sznycle posypać przyprawami i oprószyć mąką, panierować w przygotowanych jajkach, kłaść na gorący tłuszcz, usmażyć z obu stron i dosmażyć na małym ogniu. Podawać z frytkami, zasmażanym szpinakiem i surówkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl