Zupa z bażanta po poznańsku


Składniki:
1,5 l wody,
bażant,
25 dkg kapusty czerwonej,
8 dkg cebuli,
4 dkg tłuszczu,
1/2 szkl. śmietany,
2 dkg mąki,
2 białka,
4 dkg wiórków kokosowych,
sól,
pieprz,
imbir,
przyprawa do zup i sok z cytryny do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu. Kapustę i cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając grube nerwy kapusty, podsmażyć na tłuszczu i dodać do mięsa pod koniec gotowania. Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości, pokrajać w kostkę, włożyć do zupy razem ze śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawić. Białka ubić na ztywną pianę, połączyć z wiórkami kokosowymi, kłaść kluseczki na zupę, zagotować i zaraz podawać.


Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl