Bażant z brzoskwiniami


Składniki:
1 bażant,
5 dkg tłuszczu,
10 dkg słoniny,
2 - 3 łyżki rumu,
pół szklanki wywaru,
kompot brzoskwiniowy,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
cukier,
cynamon,
imbir,
majeranek,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Skruszałego bażanta oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką, posolić, oprószyć pieprzem, majerankiem i pozostawić w chłodnym miejscu na parę godzin. Następnie bażanta obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą lub lnianą nitką, włożyć do brytfanny z roztopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącym wywarem, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć z bażanta nici i słoninę i dalej piec aż do zrumienienia skórki. Upieczonego bażanta podzielić na porcję. Do sosu dodać trochę kompotu z brzoskwini (według własnego uznania), doprawić do smaku rumem, cynamonem, imbirem, solą, cukrem, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody, chwilę pogotować. Porcje bażanta ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obok położyć połówki brzoskwiń (po 1 - 2 połówki na porcję), zalać doprawionym sosem i wstawić na parę minut do nagrzanego piekarnika. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, ziemniakami puree, zieloną sałatą, cykorią.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl