Bażant po ułańsku


Składniki:
10 dag słoniny tłuszcz,
15 dag pomarańcz,
10 dag cytryn,
20 dag pasztetu z bażanta,
1/2 szklanki śmietanki kremowej,
5 dag migdałów,
natka pietruszki,
sól,
pieprz do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić tv chłodnym miejscu na godzin. Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i zrumienić tuszkę. Po wyjęciu z naczynia pokrajać wg przepisu bażant pieczony i ułożyć na półmisku. Pomarańcze i cytryny obrać ze skórki i pokrajać w półplasterki. Pasztet zemleć razem ze słoniną, połączyć z ubitą śmietanką i nałożyć na przygotowane mięso. Podawać zaraz po udekorowaniu pomarańczami i cytrynami oraz sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami i natką.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl