Bażant po tulońsku


Składniki:
Bażant,
15 dkg pieczarek,
tłuszcz,
10 dkg groszku konserwowego,
2 żółtka,
natka pietruszki,
10 dkg słoniny,
3/4 szkl. śmietany,
sól,
pieprz,
przyprawa myśliwska do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Spratwioncgo bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć i wystudzić. Pieczarki wymieszać z groszkiem, żółtkami i posiekaną natką, doprawić. Napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami sloniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem po upieczeniu przekrajać bażanta na 4 części, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z frytkami i surówkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl