Bażant po słowiańsku


Składniki:
Bażant,
włoszczyzna bez kapusty,
1/2 szkl. śmietany,
4 żółtka,
25 dkg twarożku,
sól,
pieprz,
gałka muszkatałowa do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, uformować tuszkę w kieszeń, zalać wrzacą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu. W połowie gotowania włożyć oczyszyczoną i opłukaną włoszczyznę. Miękkiego bażanta pokrajać na porcje wg przpisu na bażanta pieczonego, następnie ułożyć na półmisku żaroodpornym. Śmietankę połączyć z żółtkami, ubić na parze, lekko przestudzić, wymieszać z przetartym przez sito twarożkiem, doprawić, nałożyć na przygotowane mięso i zapiec. Podawać z ryżęm i sałatą zieloną.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl