Bażant po poznańsku


Składniki:
Bażant,
4 dkg koncentratu pomidorowego,
łyżeczka utartej skórki cytrynownej,
1 dkg miodu naturalnego,
10 dkg słoniny,
tłuszcz,
sól,
pieprz i sok z cytryny do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie uformować tuszkę w kieszeń, posmarować doprawionym koncentratem pomidorowym wymieszanym ze skórką cytrynową i miodem, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę. Po upieczeniu pokrajać na porcje wg przepisu na bażanta pieczonego, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami i kapustą czerwoną.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl