   
            Bażant po myśliwsku
 Składniki: 
Bażant, 
30 dkg świeżych grzybów (najlepiej prawdziwków), 
4 liście z kapusty włoskiej, 
tłuszcz, 
śmietana, 
sól, 
pieprz i przyprawa do zup do smaku. 
 
 
 
Sposób przyrządzenia: 
        Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Grzyby oczyścić, opłukać i pokrajać w paseczki. Część grzybów włożyć do wnętrza tuszki, uformować w kieszeń, obłożyć pozostałymi grzybami, zawinąć w sparzone liście kapusty, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietaną, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu przekrajać na 4 części razem z liśćmi, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami i surówkami.  
 Copyright © 2002-2025 www.knieja.pl  |