Bażant po krakowsku


Składniki:
Bażant,
włoszczyzna bez kapusty,
1/4 szklanki śmietany,
2 dkg koncentratu pomidorowego,
4 żółtka,
1/2 szklanki majonezu,
łyżeczka tartej skórki cytrynowej,
sól,
pieprz,
cukier i sok z cytryny do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, uformować tuszkę w kieszeń, zalać wrzącą, osoloną wodą i ugotować na małym ogniu. W połowie gotowania włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę. Miękkie mięso pokrajać na porcje wg przepisu na bażana pieczonego i ułożyć na półmisku. Śmietanę i wywar wlać do naczynia, dodać koncentrat pomidorowy breitling replika i żółtka i ubić na parze, aż sos zgęstnieje. Następnie wystudzić, połączyć z majonezem i skórką cytrynową, doprawić, polać mięso i udekorować.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl