Bażant po admiralsku


Składniki:
Bażant,
tłuszcz do pieczenia,
10 dkg słoniny,
10 dkg marchwi,
10 dkg selera,
10 dkg pietruszki,
5 dkg cebuli,
50 ml oliwy,
4 dkg koncentratu pomidorowego,
10 dkg cytryn,
4 dkg rodzynków,
15 dkg sosu majonezowego,
50 ml białego wytrawnego wina,
sól,
pieprz,
cukier i sok z cytryny do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Bażanta przygotować i upiec jak bażanta w maladze. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i zrumienić bażanta. Upieczonego wystudzić, pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia wlać wino, dodać opłukane rodzynki i koncentrat pomidorowy. Warzywa wystudzić, połączyć z majonezem oraz obranymi ze skórki i pokrajanymi w półplasterki cytrynami, doprawić do smaku i polać bażanta, udekorować.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl