Bażant pieczony z bananami


Składniki:
1 bażant,
10 dkg słoniny,
5 dkg sklarowanego masła,
pół szklanki wytrawnego białego wina,
1 łyżka rumu,
50 dkg bananów,
sól,
pieprz,
imbir.


Sposób przyrządzenia:
Oskubanego z piór i opalonego nad ogniem skruszałego bażanta wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i wstawić na 2 - 3 h do chłodnego miejsca. Tuszkę bażanta naszpikować słupkami słoniny, włożyć do brytfanny, polać połową sklarowanego masła i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, często skrapiając winem wymieszanym repliche cartier z odrobiną imbiru (można nie dodawać imbiru), później wytworzonym sosem. Banany umyć, obrać ze skórki, skropić rumem, obsmażyć na pozostałym maśle, osączyć z tłuszczu, pokrajać w krążki. Upieczonego bażanta wyjąć, podzielić na porcje, sos doprawić do smaku.
Porcje bażanta podawać polane sosem z pieczenia, obłożone krążkami bananów, z dodatkiem frytek, ziemniaków drążonych, ryżu ugotowanego na sypko, zieloną sałatą, surówką z cykorii lub papryki.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl