Bażant nadziewany twarogiem


Składniki:
1 młody sprawiony bażant,
1/2 łyżeczki pieprzu,
3/4 łyżeczki tymianku, 1 mały,
obrany rozgnieciony ząbek czosnku.
Na farsz:
150 g świeżego sera śmietankowego,
3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki,
3 łyżki stopionego masła,
3 cienkie plasterki świeżej słoniny 10x20 cm,
1 obrana i posiekana cebula,
4 pomidory sparzone,
obrane i posiekane,
13 czarnych oliwek,
100 ml białego wytrawnego wina,
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy z oliwek,
350 g cukini obranej i poszatkowanej na cienkie plasterki,
1 łyżka zielonej pietruszki,
1/2 łyżeczki soku cytrynowego,
sól,
pieprz i pieprz cayenne.


Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 225°C. Bażanta natrzeć w środku i na zewnątrz pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Wymieszać wszystkie składniki farszu, napełnić ptaka i zapiąć otwór wykałaczkami lub zaszyć. Po wierzchu grubo posmarować stopionym masłem. Na piersi, skrzydła i nogi nałożyć plastry słoniny i dobrze obwiązać. Resztę masła stopić w brytfannie, włożyć bażanta piersią do góry i piec w piekarniku przez 20 min. Obok rozłożyć cebulę, zmniejszyć ogień do 180°C i piec dalej przez 15 min., polewając tłuszczem z dna. Dodać pomidory, oliwki i wino. Piec jeszcze 25 min., od czasu do czasu polewając. Równocześnie w rondelku rozgrzać masło i oliwę, wrzucić cukinię i mieszając szybko poddusić (nie powinna się zrumienić), po czym zmniejszyć ogień i udusić ją prawie do miękkości. Dodać pietruszkę i sok cytrynowy. Z bażanta zdjąć plasterki słoniny, trzymać w cieple, a ptaka zrumienić w ciągu 15 min., po czym wyjąć z brytfanny i również trzymać w ciepłym miejscu. Sos przyprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Bażanta podzielić na porcje, obłożyć jarzynkami i pokrojoną na małe kawałki słoninką.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl