Bażant kominkowy


Składniki:
Bażant,
10 dkg słoniny,
tłuszcz,
1 kg świezych grzybów,
20 dkg cebuli,
1 bułki wrocławskiej,
mleko,
4 jajka,
natka pietruszki,
sól,
pieprz do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w paseczki razem ze słoniną. Grzyby oczyścić, opłukać i pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, włożyć grzyby i dusić do miękkości. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć zemleć. Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z grzybami, bułką i mięsem, ubitą pianą z białek i posiekaną natką, doprawić, przełożyć do kamionkowej formy wysmarowanej tłuszczem i zapiec. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika, najlepiej z czerwonym winem.
rolex replica

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl