Bażant duszony ze śliwkami


Składniki:
1 bażant,
20 dkg suszonych śliwek,
50 g miodu pitnego,
5 dkg margaryny,
1 szklanka wywaru z jarzyn,
1 łyżka mąki,
suszona bazylia,
sól,
cukier,
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.


Sposób przyrządzenia:
Skruszałego bażanta oskubać, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, lekko oprószyć bazylią i pozostawić na 2 - 3 h w chłodnym miejscu: Następnie podzielić na porcje, oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, całość przełożyć do rondla, dodać szklankę wywaru, miód pitny i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Śliwki umyć, namoczyć w chłodnej przegotowanej wodzie, usunąć pestki i dodać przy końcu duszenia potrawy. Gdy mięso będzie miękkie, sos doprawić do smaku solą, szczyptą cukru, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym (gdyby sos był za gęsty, dodać parę łyżek przegotowanej wody).
Porcje bażanta podawać polane sosem i przybrane śliwkami z dodatkiem klusek kładzionych, makaronu - wstążek, kaszy krakowskiej, zielonej sałaty, cykorii, sałatki z papryki.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl