Bażant duszony z maślakami


Składniki:
1 bażant (może być starszy),
10 dkg cebuli,
50 dkg małych maślaków,
5 dkg margaryny,
1 dag masła,
pół szklanki gęstej śmietany,
majeranek,
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
cynamon,
250 ml wywaru,
2 łyżki winiaku lub koniaku (zamiast alkoholu można dodać łyżkę smażonych żurawin).


Sposób przyrządzenia:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, oprószyć solą, pieprzem, zmiażdżonym zielem angielskim, pozostawić na 2 h w chłodnym miejscu.
Maślaki oczyszczać, umyć, osączyć z wody. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, w drobną kostkę. Grzyby i cebulę poddusić na połowie rozgrzanej margaryny, doprawić do smaku majerankiem. Na pozostałej części margaryny zrumienić porcje bażanta, całość przełożyć do rondla, podlać wywarem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać podduszone grzyby z cebulą i dalej dusić około 20 min. Następnie dodać śmietanę, winiak lub koniak (ewentualnie żurawiny), masło, doprawić do smaku solą i przyprawami, chwilę poddusić.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, gotowanymi ziemniakami oprószonymi drobno pokrajaną zieloną pietruszką z dodatkiem cykorii, zielonej sałaty, kompotu z jasnych owoców.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl