Bażant duszony


Składniki:
10 dag słoniny,
tłuszcz,
40 dag małych pieczarek,
60 dag ziemniaków drążonych,
sól,
pieprz,
curry i majeranek do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin. Następnie uformować tuszkę w kieszeń, naszpikować cienkimi paskami słoniny, gęstymi równymi rzędami wzdłuż piersi i udek z każdej strony po 2-3 rzędy, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Pieczarki oczyścić, opłukać, włożyć do tuszki pod koniec pieczenia razem z ziemniakami. Miękkięgo bażanta pokrajać na porcje, podtczyć z ziemniakami i pieczarkami, doprawić i chwilę jeszcze poddusić. Podawać z surówkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl