Sezamowe kotlety z dzika


Składniki:
60 dkg schabu bez kości z dzika,
5 dkg ziarna sezamowego,
1 jajko,
sól,
pieprz,
tłuszcz do smażenia.
Zalewa jarzynowa:
100 ml octu,
200 ml wody,
po 5 dkg marchwi,
pietruszki i selera,
10 dkg cebuli,
2 - 3 ziarna ziela angielskiego,
bazylia.


Sposób przyrządzenia:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokrajać w talarki i dodać do wody zagotowanej z octem i przyprawami, ponownie zagotować, ochłodzić.
Mięso umyć, osączyć z wody, natrzeć bazylią, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do 7°C) na dwa dni. Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, pokrajać w plastry w poprzek włókien (po 1 na osobę), rozbić tłuczkiem. Kotlety obtoczyć w mące, rozbitym jajku i ziarnie sezamowym (przygnieść dłonią, aby ziarna dobrze przykleiły się). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety podawać przybrane plasterkami cytryny, z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko (i ostro) lub frytkami oraz z brokułami, kalafiorem lub marchewką z groszkiem.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl