|  
 Pieczeń z jelenia myśliwska.
 Składniki:- 1,5 kg udźca
 - 150 g myśliwskiej kiełbasy
 - 3 łyżki tartego chrzanu
 - 3 kromki czerstwego razowego chleba
 - 150 g pieczarek
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - sól
 - pieprz
 - pół łyżeczki mielonego jałowca
 - 2 łyżki smalcu
 - 1 łyżeczka mąki.
 
 Marynata:
 - pół szklanki octu winnego
 - pół szklanki czerwonego wina
 - otarta skórka z 1 cytryny
 - po 4-5 ziarenek ziela angielskiego pieprzu i jałowca
 - 1 goździk.
 
 Potrawa godna noworocznego stołu według pani Hanny Szymanderskiej - "Polska Kuchnia Myśliwska"
 
 Sposób przygotowania:
 Składniki marynaty połączyć i zagotować. Mięso oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, włożyć do kamiennego garnka, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Po wyjęciu z marynaty opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, po-la, go sypać solą, pieprzem i jałowcem. Zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Następnie zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, skropić marynatą, oprószyć lekko mąką i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny, często skrapiając marynatą. Pod koniec duszenia dodać do mięsa pokrojone w paseczki, pieczarki i plasterki kiełbasy.
 Miękkie mięso wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, trzymać w cieple. Starty razowy chleb wymieszać z resztą marynaty i chrzanem, dodać do sosu spod mięsa, wymieszać, podgrzać. Mięso polać sosem.
 
 Smacznego!
 
 
 
 Copyright © 2002-2025 www.knieja.pl |