Kaczka na zielono


Składniki:
Kaczka,
5 dkg mąki,
tłuszcz,
po 10 dkg szpinaku i szczawiu,
10 dkg boczku wędzonego,
10 dkg cebuli,
1/2 szkl. śmietany,
sól,
pieprz i czosnek do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawioną kaczkę umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu do miękkości. Szpinak i szczaw przebrać, opłukać, poddusić na tłuszczu i zemleć. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulę, usmażyć i dodać do kaczki pod koniec duszenia razem z przecierem ze szpinaku i szczawiu oraz śmietaną, doprawić. Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl