Kaczka na dziko z owocami


Składniki:
Brak większych obrazków.
2 kaczki,
2 kg kwaśnych jabłek (można użyć pomarańczy - grejpfrutów - agrestu - winogron lub kiwi),
4 ząbki czosnku,
100 ml żubrówki,
po 1 łyżeczce estragonu oraz rozmarynu i majeranku,
50 ml oleju,
sól,
pieprz.

Marynata:
300 g włoszczyzny (seler - pietruszka - marchewka),
500 ml czerwonego wytrawnego wina,
6 ziaren ziela angielskiego,
8 jagód jałowca,
2 liście laurowe.


Sposób przyrządzenia:
Kaczki umyć, osuszyć i natrzeć mieszanką przygotowanego z oleju, posiekanego czosnku, estragonu, majeranku, rozmarynu, soli replica watches i pieprzu oraz żubrówki. Odstawić w chłodne miejsce. Zetrzeć na tarce warzywa, dodać zioła i gotować w 500 ml wody ok. 15 min. Dodać wino i zagotować. Wystudzić marynatę.

Kaczki włożyć do kamiennego lub szklanego naczynia i zalać marynatą. Odstawić na 12 - 24 h do lodówki i co jakiś czas przekładać na drugą stronę. Następnie kaczki wyjąć z marynaty, obsuszyć. Faszerować obranymi i wypestkowanymi, a jeśli trzeba podzielonymi w cząstki owocami. Nafaszerowane kaczki zszywyć lub spinąć wykałaczkami i w brytfannie włożyć do piekarnika. Piec ok. 2 h (kaczka jest upieczona, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy sok). W trakcie pieczenia kaczki polewać powstałym sosem, a wytopiony tłuszcz odlewać łyżką. Sos uzupełniać przecedzoną marynatą. Do sosu można dodać galaretkę owocową i przyprawić solą i pieprzem.

Po upieczeniu kaczki podzielić na porcje, polać sosem i obłożyć owocami. Dodatkowo obok. każdej porcji można położyć wydrążoną gruszkę lub jabłko wypełnione czerwonymi borówkami. Owoce przed podaniem wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. W ten sam sposób można przygotować gęś na dziko z owocami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl