Dzika kaczka z sosem pomarańczowym
Składniki:
1 młoda,
dzika kaczka,
około 800 g,
pieprz,
20 g stopionego masła.
Do sosu:
Cieniutko okrojona skórka z 1/2 pomarańczy i 1/2 cytryny,
pocięta na 1 mm paseczki,
1 kopiata łyżka cukru,
50 ml białego,
wytrawnego wina,
150 ml bulionu z dziczyzny lub z kury,
sok z 1 pomarańczy i 1/2 cytryny,
1 łyżeczka miodu,
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
rozmieszanej z małą ilością zimnej wody,
40 ml koniaku,
sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik rozgrzać do 220°C. Kaczkę wewnątrz i z wierzchu mocno natrzeć pieprzem. Posmarować masłem. Położyć na grzbiecie w odpowiedniej brytfannie, polać resztą masła i wsunąć do piekarnika. Po upływie 15 min. zmniejszyć temperaturę do 175°C, piec jeszcze 35 - 45 min., starannie polewając sosem. Kaczka powinna być dobrze upieczona, wypływający sok ma być jasny. W tym czasie obgotować w wodzie przez 10 min. skórki cytrusowe. Wylać je na sito, przelać zimną wodą, dobrze odcedzić i odstawić na bok. W rondelku rozpuścić cukier na jasny karmel, dolać wino, potem bulion i wygotować do około 100 ml. Zmieszać z sokiem cytrusowym i miodem. Znowu nieco wygotować i zagęścić mąką ziemniaczaną. Kaczkę wyjąć z brytfanny i trzymać pod przykryciem w wyłączonym otwartym piecyku. Brytfannę przenieść na płytę, wlać koniak. Odskrobać resztki z dna, domieszać sok pomarańczowy, wrzucić skórki i zostawić tak na 10 min.
Dodatek: krokiety ziemniaczane.
Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl |