Dzika kaczka z sosem miętowym


Składniki:
1 młoda,
sprawiona,
świeża kaczka,
około 800 g,
pieprz,
1 ząbek czosnku,
obrany i przeciśnięty przez prasę,
2 łyżki stopionego masła.

Do sosu:
4 łyżki drobno opiekanych liści,
mięty pieprzowej,
4 łyżki drobno posiekanej,
zielonej pietruszki,
100 ml bulionu z dziczyzny lub innego bulionu mięsnego,
150 g 30% śmietanki,
sól i pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Piekarnik rozgrzać do 220°C. Kaczkę wewnątrz i na zewnątrz natrzeć pieprzem i czosnkiem. Posmarować masłem. Po upływie 15 min. zredukować temperaturę do 175°C i piec przez następne 30 min., często polewając sosem. Gotową kaczkę wyjąć na półmisek i trzymać w cieple:
Sos odtłuścić, dodać miętę i pietruszkę. Wlać bulion i wygotować, aż zgęstnieje. Dodać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę podzielić na porcje i podawać z sosem.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl