Dzika kaczka w sosie z czarnych porzeczek


Składniki:
Kaczka,
50 g słoniny,
250 g czarnych porzeczek,
1 cebula,
sok z cytryny,
1 łyżka musztardy,
sól,
pieprz,
szczypta cukru,
100 g masła,
1 kieliszek czerwonego wina.


Sposób przyrządzenia:
Sprawioną i umytą kaczkę natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, naszpikować słoniną, piec na rożnie, polewając masłem.
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać porzeczki, musztardę, sok z cytryny, cukier, szczyptę soli, dusić kilka minut. Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzić winem, dodać do porzeczek, zagotować, przetrzeć przez sito.
Upieczoną kaczkę podzielić na porcje, ułożyć na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku, polać sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl