Dzika kaczka w sosie pomarańczowym


Składniki:
2 młode dzikie kaczki,
10 dkg słoniny wędzonej,
1 szkl. białego,
półwytrawnego wina,
3 dkg masła,
2 łyżki oleju,
sól,
pieprz.

Do sosu:
Wątróbka z kaczki,
4 wątróbki z kurczaka,
sok z 2 cytryn,
sok z 3 pomarańcz,
1 łyżeczka koniaku,
1 szkl. śmietanki,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Sprawione kaczki (nie zapominajmy o wycięciu gruczołu kuprowego) umyć, osączyć, natrzeć z zewnątrz i od wewnątrz solą oraz pieprzem i odłożyć na pół godziny. Następnie związać nóżki, skrzydełka założyć na grzbiet i obłożyć tuszki plasterkami słoniny. Tak przygotowane kaczki ułożyć w głębokiej brytfannie, polać mieszanką roztopionego masła i oleju, podlać winem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości na średnim ogniu (180°C) polewając kilkakrotnie sosem własnym. Kiedy mięso będzie upieczone do miękkości, zdjąć z kaczek plasterki słoniny, dorzucić wątróbkę (po 10 min. wyjąć ją na talerz). Przypiec ptaki na złoty kolor (40 - 60 min.), wyjąć z brytfanny i odłożyć w ciepłe miejsce.
Sporządzić sos:
Posiekać upieczoną wątróbkę, sok spod pieczeni odtłuścić, przecedzić przez sitko i dodać do wątróbek razem z sokiem z pomarańcz oraz cytryn. Całość zagotować. Na końcu wlać koniak i śmietankę. Całość przyprawić solą i pieprzem, jeszcze raz zagotować. Upieczone kaczki ułożyć na ogrzanym talerzu, powlec cienką warstwą sosu i podać z ryżem na sypko, racuchami ziemniaczanymi, plasterkami pomarańczy lub dżemu z jagód albo z jeżyn. Gorący sos podać osobno w sosjerce.
Uwaga: Potrawę należy przyrządzać wyłącznie z młodych kaczek.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl